Kako odabrati pravu elektrinu skuter

Što je električni skuter?

Što je električni skuter? Također poznat kao e-skuter, električni skuter je motorizirano vozilo koje radi na električnu energiju. To je sve popularniji način prijevoza zbog svoje ekološke prirode i praktičnosti.

Električni skuteri su opremljeni električnim motorom i punjivim baterijama, što im omogućuje da se pokreću bez emitiranja štetnih onečišćivača. Obično su lagani, prenosivi i jednostavni za manevriranje, što ih čini idealnim za putovanja na kratke udaljenosti u urbanim područjima.

Električni skuteri nude alternativu tradicionalnim vozilima na benzin, smanjujući emisiju ugljika i promovirajući održiva rješenja za prijevoz.

Koje su prednosti korištenja električnog skutera?

Danas se sve više ljudi okreće alternativnim načinima prijevoza, a jedan od popularnijih izbora je električni skuter. Ovaj odjeljak će istražiti prednosti korištenja električnih skutera u usporedbi s tradicionalnim vozilima na fosilna goriva. Otkrijte zašto je električni skuter ekološki prihvatljiviji, kako vam može uštedjeti novac, zašto je lakše održavati i kako vam olakšava pronalazak parkirnog mjesta. Saznajte zašto je ova moderna alternativa sve popularniji izbor za svakodnevne potrebe prijevoza.

1. Ekološki prihvatljiviji

Električni skuteri smatraju se ekološki prihvatljivijim od tradicionalnih skutera na benzin. Evo nekoliko koraka za isticanje njihove ekološke prihvatljivosti:

 1. Smanjene emisije: električni skuteri ne ispuštaju štetne plinove iz ispušne cijevi, smanjujući onečišćenje zraka i emisije stakleničkih plinova.
 2. Obnovljiva energija: Punjenje električnih skutera obnovljivim izvorima energije dodatno smanjuje njihov ugljični otisak.
 3. Bez zagađenja bukom: Električni skuteri rade tiho, smanjujući zagađenje bukom u urbanim područjima.
 4. Smanjena potrošnja resursa: Električni skuteri troše manje energije i materijala u usporedbi s skuterima na benzin.

2. Manji troškovi

Odabir električnog skutera može dovesti do uštede na razne načine. Evo nekoliko koraka koje treba razmotriti kada tražite električni skuter s manje troškova:

 1. Istraživanje: Usporedite cijene i značajke različitih električnih skutera kako biste pronašli isplativu opciju.
 2. Energetska učinkovitost: Potražite skutere s visokim ocjenama energetske učinkovitosti kako biste smanjili potrošnju električne energije i niže troškove punjenja.
 3. Održavanje: Odaberite skuter s minimalnim zahtjevima za održavanjem, smanjujući potrebu za čestim popravcima i servisiranjem.
 4. Dugotrajnost: odlučite se za izdržljivi skuter s kvalitetnim komponentama kako biste izbjegli česte troškove zamjene.
 5. Osiguranje i licenciranje: provjerite lokalne propise kako biste utvrdili je li potrebno osiguranje ili licenciranje jer oni mogu povećati ukupni troškovi.

3. Jednostavnije održavanje

Održavanje električnog romobila je relativno jednostavno i zahtijeva redovite preglede i minimalno održavanje. Evo koraka za jednostavno održavanje:

 1. Održavajte skuter čistim tako da ga redovito brišete kako biste spriječili nakupljanje prljavštine i čađi.
 2. Redovito provjeravajte tlak u gumama i gazni sloj, jer su pravilno napuhavanje i dobra trakcija ključni za sigurnost.
 3. Pregledajte kočnice i provjerite da li rade učinkovito. Prilagodite ih ili zamijenite ako je potrebno.
 4. Redovito podmažite pokretne dijelove, poput lanca, kako biste spriječili prekomjerno trošenje i habanje.
 5. Pratite ispravnost baterije i pravilno je punite. Slijedite upute proizvođača za optimalno održavanje baterije.
 6. Pohranite skuter na sigurno i suho mjesto kako biste ga zaštitili od loših vremenskih uvjeta.

Slijedeći ove korake za održavanje, možete osigurati da vaš električni skuter ostane u dobrom stanju i pruža pouzdano i ugodno iskustvo vožnje.

4. Lakše parkiranje

Parkiranje električnog skutera lakše je u usporedbi s tradicionalnim vozilima zbog njegove kompaktne veličine i sposobnosti manevriranja. Evo nekoliko koraka za lakše parkiranje s električnim skuterom:

 1. Potražite određena parkirna mjesta za skutere kako biste osigurali zakonitost i praktičnost.
 2. Ako nema dostupnih označenih mjesta, pronađite prikladno mjesto koje ne ometa pješake ili promet.
 3. Uvjerite se da je skuter isključen i osigurajte ga bravom ili uređajem protiv krađe.
 4. Parkirajte skuter na uspravan položaj, osiguravajući da je stabilan i da se neće prevrnuti.
 5. Razmislite o korištenju navlake za zaštitu skutera od vremenskih nepogoda i moguće krađe.

Slijedeći ove korake , možete jednostavno i sigurno parkirati svoj električni skuter, štedeći vrijeme i prostor.

Nemojte se samo voziti u toku, odaberite savršeni električni skuter za svoje potrebe i budžet.

Kako odabrati pravi električni skuter?

Odabir pravog električnog skutera uključuje razmatranje različitih faktora kako bi se osiguralo da odgovara vašim specifičnim potrebama. Evo nekoliko ključnih stvari koje treba uzeti u obzir:

  1. Domet: Odredite koliko daleko trebate putovati s jednim punjenjem i odaberite skuter s dometom koji odgovara vašim zahtjevima.
  2. Brzina: Razmislite o maksimalnoj brzini skutera i provjerite da li se slaže s vašom željenom brzinom.
  3. Snaga motora: Potražite skutere s moćnim motorima koji mogu podići vašu željenu brzinu ili bilo kakve uspone s kojima se možete susresti.

Težina i prijenos: Razmislite o težini skutera ako ga trebate često nositi ili prenositi.

 • Kvaliteta izrade: Osigurajte da je skuter dobro izgrađen i izdržljiv kako bi izdržao svakodnevnu upotrebu.
 • Sigurnosne značajke: Potražite značajke poput svjetala, kočnica i ovjesa kako biste osigurali sigurno iskustvo vožnje.
 • Cijena: Postavite budžet i pronađite skuter koji nudi dobru vrijednost za uloženi novac.

 

Razmatranjem ovih faktora možete odabrati pravi električni skuter koji odgovara vašim potrebama i preferencijama.

Koji su vaše potrebe i namjene za skuter?

Kada birate električni skuter, važno je razmotriti svoje specifične potrebe i namjene za skuter. Neki faktori koje treba uzeti u obzir su:

 • Namjena: Odredite hoće li se vaš skuter uglavnom koristiti za putovanje, slobodno vrijeme ili avanture u prirodi.
 • Udaljenost: Razmislite o dometu koji vam je potreban, ovisno o tome koliko daleko planirate putovati.
 • Kapacitet opterećenja: Procijenite nosivost skutera kako biste bili sigurni da možete podnijeti dodatnu težinu koju možda imate.
 • Budžet: Postavite budžet koji odgovara vašim financijskim mogućnostima i željenim funkcijama.
 • Preferirani brendovi: Istražite i odaberite renomirane brendove koji nude funkcije i kvalitetu koje želite.

Koliko daleko želite voziti?

Prilikom odabira električnog romobila razmislite koliko daleko želite prijeći s jednim punjenjem. To će odrediti potreban kapacitet baterije i domet skutera. Ako trebate putovati samo na kratke udaljenosti unutar svoje četvrti ili grada, skuter s nižim dometom mogao bi biti dovoljan. Međutim, ako planirate duža putovanja na posao ili vam je potreban skuter za duža putovanja, odlučite se za model s većim dometom. Neki skuteri mogu prijeći do 50 milja ili više s jednim punjenjem, dok drugi mogu imati domet od samo 10-15 milja. Procijenite svoje potrebe za putovanjem na posao ili putovanje prije nego što odaberete električni romobil.

Ako planirate prevoziti nosoroga, predlažem da uložite u električni romobil za teške uvjete rada.

Koliko će težak teret skuter morati nositi?

Prilikom odabira električnog romobila ključno je uzeti u obzir nosivost koju može podnijeti. To će jamčiti da skuter može sigurno prevesti željeni teret bez ugrožavanja performansi ili sigurnosti. Čimbenici koje treba uzeti u obzir uključuju:

 • Težinu vozača
 • Sve dodatne putnike ili predmete koji se mogu prevoziti
 • Maksimalni kapacitet težine skutera

Neophodno je pregledati specifikacije različitih modela kako biste utvrdili koji skuter može podnijeti potrebnu težinu. Uzimajući u obzir nosivost, možete odabrati električni romobil koji zadovoljava vaše potrebe i osigurava sigurnu i ugodnu vožnju.

Koliko ste spremni potrošiti?

Prilikom odabira električnog skutera ključno je uzeti u obzir svoj budžet. Raspon cijena električnih skutera može uvelike varirati ovisno o marki, značajkama i kvaliteti. Odlučite koliko ste spremni potrošiti i istražite mogućnosti unutar tog cjenovnog raspona. Imajte na umu da, iako vam jeftiniji skuteri u početku mogu uštedjeti novac, možda neće biti tako čvrsti ili neće imati tako dobre performanse kao skuplji modeli. Uzmite u obzir svoje zahtjeve i želje, usporedite cijene i odaberite električni skuter koji nudi najveću vrijednost za vaš proračun.

Izbor brendova je kao biranje između sladoleda – svi su dobri , ali neki su malo više smrznuti od drugih.

Koji su vaši preferirani brendovi?

Kada birate električni skuter, razmatranje marki koje preferirate može vam pomoći da suzite izbor. Evo nekoliko popularnih marki električnih skutera koje treba razmotriti:

 • Xiaomi: Poznat po svojim pristupačnim, ali pouzdanim skuterima, Xiaomi nudi niz modela prikladnih za različite potrebe.
 • Segway-Ninebot: Ova marka nudi raznoliku ponudu električnih skutera, poznatih po svojoj kvaliteti i inovativnim značajkama.
 • GoTrax: S fokusom na cjenovnu pristupačnost i dizajn jednostavan za korištenje, GoTrax je popularan izbor za osnovne električne skutere.
 • Unagi: Ako vam je prioritet stil i prenosivost, Unagi nudi elegantan i lagani skuteri s naprednim značajkama.
 • Boosted: Za one koji traže električne skutere visokih performansi, Boosted nudi moćne modele s impresivnom brzinom i dometom.

Koje su važne karakteristike električnog skutera?

Kada biramo električni skuter, važno je razmotriti nekoliko ključnih karakteristika koje će utjecati na njegovu performansu i praktičnost. U ovom dijelu članka, istražit ćemo važnost kapaciteta baterije, snage motora, vrste kočnica, guma i maksimalne brzine. Također ćemo istražiti i dodatne funkcije koje mogu biti od koristi prilikom odabira pravog električnog skutera. Saznajte kako ove karakteristike mogu utjecati na vaše iskustvo s električnim skuterom i odaberite onaj koji najbolje odgovara vašim potrebama.

1. Kapacitet baterije

Kapacitet baterije je ključni čimbenik koji treba uzeti u obzir pri odabiru električnog skutera. Kako biste odredili odgovarajući kapacitet baterije za svoje potrebe, slijedite ove korake:

 1. Izračunajte svoju dnevnu udaljenost putovanja na posao i odredite procijenjeni potreban domet baterije.
 2. Uzmite u obzir teren i sve nagibe na koje možete naići na ruti.
 3. Razmotrite svoj stil vožnje i preferirate li brži ili učinkovitiji skuter.
 4. Istražite različite modele skutera i usporedite njihove kapacitete baterija.
 5. Uzmite u obzir težinu romobila i dodatni teret koji možda nosite.

S velikom snagom dolazi i velika odgovornost…ali također i sjajna vožnja električnim romobilom !

2. Snaga motora

Kada razmatrate snagu motora u električnom skuteru, morate imati na umu nekoliko čimbenika:

 1. Vrsta motora: Odredite želite li više motor s glavčinom (ugrađen u kotač) ili motor s lančanim pogonom (slično tradicionalnom skuteru).
 2. Snaga motora: Potražite podatke o snazi motora, jer će to pokazuju njegovu ukupnu snagu i performanse.
 3. Ubrzanje: Razmotrite sposobnost skutera da brzo ubrza, posebno ako se planirate voziti u brdovitim područjima.
 4. Najveća brzina: Provjerite maksimalnu brzinu skutera, osiguravajući da je usklađen s vašom željenom razinom uzbuđenja i ograničenjima brzine u vašem području.
 5. Trajanje baterije: snaga motora utjecat će na trajanje baterije. Motori veće snage mogu brže isprazniti bateriju, stoga razmislite o očekivanoj udaljenosti vožnje i mogućnostima punjenja.

3. Vrsta kočnica

Prilikom odabira električnog romobila jedan važan čimbenik koji treba uzeti u obzir je vrsta kočnica kojima je opremljen. Dostupne su različite vrste kočnica, svaka sa svojim prednostima i nedostacima. Neke uobičajene vrste uključuju:

 • Disk kočnice nude snažnu snagu zaustavljanja i vrlo su osjetljive, ali mogu imati veću cijenu.
 • Bubanj kočnice jeftinije su i zahtijevaju manje održavanja, ali možda neće pružiti toliku snagu zaustavljanja.
 • Regenerativne kočnice pomažu u punjenju baterije tijekom kočenja, ali možda neće biti tako učinkovite u hitnim situacijama.

Važno je uzeti u obzir svoj stil vožnje i preferencije kada odlučujete koja vam je vrsta kočnice najprikladnija.

Provjerite ima li vaš električni romobil dobre gume, osim ako volite klizanje i klizanje poput kore od banane na kotačima.

4. Vrsta gume

Prilikom odabira električnog romobila važno je voditi računa o vrsti guma. Različite vrste guma nude različite razine prianjanja, izdržljivosti i performansi.

 • Pneumatske gume: ove gume punjene zrakom pružaju bolju apsorpciju udaraca i uglađeniju vožnju, posebno na neravnim površinama. Također nude dobro prianjanje i vuču, ali su osjetljive na probušivanje.
 • Pune gumene gume: ove su gume otporne na bušenje i zahtijevaju manje održavanja. Međutim, one ne nude tako udobnu vožnju i možda neće pružiti toliko prianjanja kao pneumatske gume.
 • Saćaste ili gume bez zraka: ove su gume kombinacija pneumatskih i čvrstih guma. Nude udobnu vožnju, dobro prianjanje i otporni su na probijanje. Međutim, one se možda neće tako dobro ponašati na neravnim terenima.

Razmatranje vaših potreba i preferencija u vožnji pomoći će vam pri odabiru odgovarajuće vrste gume za vaš električni skuter.

5. Maksimalna brzina

Kada birate električni skuter, maksimalna brzina je važan faktor. Evo nekoliko koraka koji će vam pomoći da odredite pravu najveću brzinu za svoje potrebe:

 1. Razmotrite svoje želje i zahtjeve za vožnju. Ako planirate koristiti skuter za putovanje na posao u gradskim područjima s nižim ograničenjima brzine, maksimalna brzina od 15-20 mph može biti dovoljna.
 2. Ako trebate putovati na veće udaljenosti ili na cestama s višim ograničenjima brzine , tražite skutere s maksimalnom brzinom od 25-30 mph.
 3. Imajte na umu da veće maksimalne brzine mogu rezultirati kraćim trajanjem baterije i povećanim trošenjem skutera.
 4. Razmotrite svoju razinu vještine i udobnost s većim brzinama. Ključno je odabrati skuter s maksimalnom brzinom u kojoj se osjećate samouvjereno i sigurno voziti.
 5. Istražite različite marke i modele kako biste pronašli onaj koji nudi željenu maksimalnu brzinu zajedno s drugim značajkama koje ispunjavaju vaše zahtjeve.

6. Dodatne funkcije

Prilikom odabira električnog skutera, uzmite u obzir ove dodatne značajke kako biste poboljšali svoje iskustvo vožnje:

  • Prilagodljive postavke brzine: potražite skutere s više načina rada brzine koji odgovaraju vašoj udobnosti razini i uvjetima vožnje.
  • LED rasvjeta: odlučite se za skutere s ugrađenim LED svjetlima za veću vidljivost i sigurnost, posebno za noćne vožnje.
  • Povezivanje pametnog telefona: neki skuteri nude Bluetooth vezu. , što vam omogućuje kontrolu postavki i praćenje vaših vožnji putem mobilne aplikacije.
  • Sustav ovjesa: potražite skutere s prednjim ili dvostrukim ovjesom koji apsorbiraju udarce i pružaju uglađeniju vožnju na neravnim površinama.
  • Mehanizam za sklapanje: Odaberite romobile sa praktičnim mehanizmom za sklapanje za jednostavno skladištenje i transport.

Sigurnost na prvom mjestu, osim ako niste odvažni s potrebom za brzinom i nepoštovanjem prometnih zakona.

Koje su sigurnosne mjere prilikom korištenja električnog skutera?

Prije nego što se odlučite za kupnju električnog skutera, važno je razmisliti o sigurnosnim mjerama koje morate poduzeti prilikom korištenja istog. U ovom ćemo dijelu istražiti četiri ključne sigurnosne mjere koje bi trebalo slijediti prilikom vožnje električnog skutera. Od nošenja kacige do pridržavanja prometnih propisa, saznajte kako se zaštititi i uživati u vožnji na siguran način. Također ćemo istražiti važnost provjere i održavanja skutera kako bismo osigurali njegovu sigurnost i dugotrajnost.

1. Nošenje kacige

Nošenje kacige ključno je za vašu sigurnost dok vozite električni romobil. Slijedite ove korake kako biste osigurali ispravnu upotrebu kacige:

  1. Odaberite kacigu koja zadovoljava sigurnosne standarde i koja pravilno pristaje.
  2. Namjestite trake kako biste osigurali tijesno pristajanje, s kacigom u sjedećem položaju ravno na glavi.
  3. Pričvrstite traku za bradu kako bi kaciga ostala na mjestu tijekom vožnje.
  4. Prije svake upotrebe provjerite je li kaciga oštećena ili istrošena.

Zamijenite kacigu ako je sudjelovala u nesreći ili pokazuje znakove oštećenja.

 • Čuvajte kacigu na hladnom i suhom mjestu kako biste održali njen integritet.

 

2. Pridržavanje prometnih propisa

Prilikom korištenja električnog romobila važno je pridržavati se prometnih propisa kako biste bili sigurni za sebe i druge. Evo popisa koraka koje trebate slijediti:

 1. Poštujte ograničenja brzine i prometne signale.
 2. Ostanite u označenim trakama i izbjegavajte vožnju nogostupima.
 3. Koristite ručne signale za označavanje skretanja ili zaustavljanja.
 4. Pješacima dajte prednost i održavajte sigurnu udaljenost od njih.
 5. Izbjegavajte smetnje poput slanja poruka ili nošenja slušalica tijekom vožnje.
 6. Pazite na druga vozila i predvidite njihovo kretanje.
 7. Uvjerite se da je vaš skuter opremljen funkcionalnim svjetlima i reflektorima za vidljivost.
 8. Nosite kacigu kako biste se zaštitili u slučaju nesreća.
 9. Redovito održavajte svoj skuter kako biste osigurali pravilan rad kočnica i guma.

Prije nego što krenete na cestu, provjerite je li vaš skuter spreman za vožnju brza provjera skutera – jer nitko ne želi biti taj koji zaglavi gurajući prazan akumulator.

3. Provjera skutera prije svake vožnje

Prije svake vožnje bitno je izvršiti temeljitu provjeru vašeg električnog skutera kako biste osigurali svoju sigurnost i spriječili potencijalne probleme.

  • Pregledajte ima li na gumama bilo kakvih znakova oštećenja ili istrošenosti i provjerite jesu li pravilno napumpane.
  • Provjerite kočnice kako biste bili sigurni da ispravno funkcioniraju i imaju dovoljnu snagu zaustavljanja.
  • Pregledajte svjetla kako biste bili sigurni da rade li svi ispravno, uključujući prednje prednje svjetlo i stražnje svjetlo kočnice.
  • Provjerite razinu baterije kako biste bili sigurni da je dovoljno napunjena za namjeravanu vožnju.
  • Provjerite upravljač i kontrole kako biste bili sigurni sigurni su i ispravno funkcioniraju.
  • Provjerite ima li na okviru i karoseriji skutera znakova oštećenja ili labavih dijelova.
  • Provjerite sirenu ili zvono kako biste bili sigurni da se čuje i radi li ispravno.
  • Provjerite ovjes, ako postoji, kako biste bili sigurni da je u dobrom radnom stanju.
  • Provjerite jesu li sve matice, vijci i vijci pravilno zategnuti.

Provjerite je li postolje sigurno i radi li ispravno.

4. Održavanje skutera

Za pravilno održavanje električnog romobila, slijedite ove korake:

 1. Redovito čišćenje: Održavajte romobil čistim brisanjem vlažnom krpom kako biste uklonili prljavštinu i krhotine .
 2. Briga o bateriji: Napunite bateriju do kraja prije svake upotrebe i izbjegavajte prekomjerno punjenje. Čuvajte skuter na hladnom i suhom mjestu kako biste produljili vijek trajanja baterije.
 3. Održavanje guma: Redovito provjeravajte tlak u gumama i provjerite jesu li ispravno napuhane. Zamijenite istrošene gume za optimalne performanse.
 4. Provjera kočnica: Povremeno pregledajte kočnice kako biste bili sigurni da ispravno funkcioniraju. Prilagodite ih ili zamijenite ako je potrebno.
 5. Provjera motora: Pratite performanse motora i prijavite sve neuobičajene zvukove ili vibracije stručnjaku na pregled.
 6. Opći pregledi: Redovito provjeravajte da li je skuter labav. dijelovi, oštećeni kabeli ili istrošene komponente. Odmah riješite sve probleme.

Često postavljana pitanja

Kako odabrati pravi električni skuter?

Prilikom odabira pravog električnog skutera potrebno je uzeti u obzir mnogo čimbenika. Evo nekoliko ključnih stvari koje treba razmotriti prije donošenja odluke:

 • Koja je moja svrha kupnje skutera? Je li za zabavu, svakodnevnu vožnju ili putovanje na posao?
 • Koliko kilometara planiram voziti svaki dan?
 • Koliko sam novca spreman potrošiti na skuter?
 • Kakva su mišljenja drugih kupaca o određenom modelu skutera?
 • Koje su karakteristike skutera, poput brzine, autonomije i težine?