Mogu li se dizel i benzin doista ne koristiti umjesto električnih vozila?

Zanimljivi rezultati. Pitala je jesu li električni automobili bolji od benzinskih i dizelskih.
Greenpeace je godinama “maltretirao” sve želeći pravednost i održivost.

Zbog toga su provedene studije; većina je pokazala da stvari ponekad izgledaju drugačije nego što žele.

Brojna istraživanja na europskom tržištu pokazala su stoga da Smart koji pokreće isključivo električna energija emitira više CO2 tijekom svog životnog vijeka nego Smart koji pokreće dizelski motor.

Slični rezultati dobiveni su studijama Golfa električna energija/dizel.

Neočekivano?

Vjerujemo u neke stvari, ali ako objektivno i realno promislimo o svim elementima, to i treba očekivati, pogotovo s obzirom na studiju koja je ispitivala dobavljača električne energije RWE.

Električni automobili ne emitiraju štetne plinove. Ali to je samo ako bolje pogledate.

Ne stoji ako ne vidite prave probleme i situacije.

Očekuje se mnogo električne energije proizvedene u elektranama na fosilne izvore energije.

Računica je drugačija. To je svima jasno i ja to ne mogu poreći.

Zadatak studije je utvrditi koliko štetnih emisija nastaje za proizvodnju i potrošnju čiste električne energije.

Misliš da je to sve.

Nije kraj.

U izračune je bitno uključiti stvaranje štetnih plinova za proizvodnju i korištenje električnih automobila. Mislimo na najskuplji i najprljaviji dio procesa proizvodnje, akumulator ili bateriju.

Opet si mislio. To je to!

Nije sve, ali važno je upamtiti da gotovo svi ne uzimaju u obzir utjecaj električnog vozila na okoliš na kraju životnog vijeka. To može biti zbog vremenskih prilika, eksploatacije ili loše sreće u prometnoj nesreći.

Tada počinju problemi. Mnogi trebaju saznati koliko će to koštati ili koliko su štetni za okoliš. Kada dođe vrijeme za recikliranje ili odlaganje najotrovnijih dijelova akumulatora (tj. baterije.

Jeste li još uvijek uvjereni da električni automobili ne ispuštaju štetne plinove?

Ipak, neka su istraživanja pokazala da su električni automobili povoljniji za klimu od automobila s motorima s unutarnjim izgaranjem.

Sve opet ovisi o izvoru električne energije koji stvara električnu struju.

Pogledajmo primjer vozila kompaktne klase. Ima prosječni kapacitet baterije od 35 kWh i potrošnju električne energije od 16 kWh na 100 km.

Ovo vozilo može prijeći 150.000 kilometara u izmišljenoj usporedbi s običnim automobilom koji koristi benzin ili dizel.

Uspoređujući električni automobil s automobilom koji pokreće dizelski motor, a zatim ga svedemo na Njemačku (gdje se električna energija u 52 posto slučajeva proizvodila iz ugljena ili nafte u 2016., električni automobil će uštedjeti 3 posto.

Usporedba benzinskog automobila s ovim električnim automobilom rezultirat će uštedom od 12 posto.

Studije su također pokazale da električni automobili s učinkovitim i učinkovitim regenerativnim kočnicama mogu pomoći u uštedi između 45-50 posto.

Njemačka studija također je pokazala da mali električni automobili ispuštaju 5 do 23 puta manje CO2 od vozila s dizelskim motorom.

Sve studije su pokazale da se električni automobil male ili srednje veličine može ekološki amortizirati u nekoliko godina. Za automobil više klase potrebno je između tri i šest godina.